Szeged jellegzetes ételei fűszerei

Szeged jellegzetes ételei fűszerei


Szeged és környéke jellegzetes ételei, és a legjellemzőbb fűszerei

Útnak indítjuk új receptsorozatunkat, amelyben olyan szegedi és szeged környéki ételeket mutatunk be, amelyek már évtizedek óta nyújtanak gasztronómiai élményeket nekünk fogyasztóknak és az elkészítőinek egyaránt. 

Szeged nevét meghallva, általában a Tisza, a tiszai halászat és az ehhez tartozó halászcsárdák, az ott készített halételek  és más szegedi specialitások jutnak eszünkbe. Ezek között elsőként említhetjük a szegedi halászlevet, amely egyediségét a sokféle hal és a jóminőségű szintén szegedi paprikának valamint a kiváló szakácsoknak köszönheti. 

Szegednek megvannak a hagyományos ételei, amelyeket különböző ünnepekkor készítenek, illetve ezen ételek nélkül nem múlhat el az ünnep. Gondolok itt elsősorban a húsvétra, a karácsonyra. Ne feledjük el megemlíteni a mindennapjainkra jellemző ételeket sem. A különböző húsokból, pl. sertés, marha, juh, hal, vad és baromfiból készült pörkölteket, gulyásokat, ezenkívül a paprikásokat sem. A különböző egytálételek, tokányok és flekkenek mind a szegedi konyha ízvilágát bővítik. Nem szabad kifelejteni a felsorolásból a finom szegedi cipót, kiflit és a bucit sem. A sokfajta rétest, amely szintén kedvenc tésztánk.

A teljesség igénye nélkül ugyan, de a legjobb tudásunkat beleadva ezen recepteket szeretnénk összegyűjteni e magazinunkba.

Szinte minden ételünkben megtalálható Szeged legkedveltebb fűszere a paprika. Néhány mondatban bemutatom:

Fűszer paprika Latin neve: (Capsicum)

A magyar konyha tipikus és közkedvelt fűszere, a magyar ételek az egész világon a paprikáról híresek.

Használhatjuk csemege-, vagy étkezési paprikának, ilyenkor zöldpaprikaként is emlegetjük. A beérett paprika nem csak több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, hanem jobb az íz anyaga is, vízhajtó, magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, támogatja a szívet és a keringést.

A tavaszi zöldpaprika azonban kivétel, mert annak ellenére, hogy ún. "fű íze" van, nagyon sokan kedvelik. Magyar ételkülönlegesség a lecsó, amelyet önmagában is sokféleképpen készítünk, de egyes ételek ízesítésére is használunk. (Pl. lecsós húsételek.)

Fontos, hogy a paprikát nem szabad forró zsiradékban hosszan pirítani, csak megfuttatjuk benne, mert elveszti piros színét, megbarnul, és keserűvé válik. A jellegzetes magyar ételek ízét tovább javíthatjuk szárított cseresznyepaprikával, vagy a kisméretűre növő, tűhegyes sárga, vagy piros színű paprikával is. Ezeket ne az ételbe főzzük bele, hanem a magyaros ételek mellé tálaljuk fel. (Ez még a külföldi vendégek fogadásakor is így illik.)

Levesek, mártások, saláták, főzelékek, húsos töltelékek, pástétomok, húsok, körözöttek, töltelékek, és egyéb magyaros fogásokhoz használjuk.

Gyógyszerészeti célokra a csípős paprikát alkalmazzák. Emésztésserkentő hatású a nyál és a gyomornedvek elválasztásának fokozásával. Baktériumölő hatású, ezért alkalmazzák a fertőző hasmenés kezelésében.

Fájdalomcsillapító hatása is bizonyított: az övsömör okozta fájdalmak, diabéteszes lábfájás, migrénes fejfájás enyhítésére is használható. Vizsgálják koleszterincsökkentő hatását is.

Szeszes kivonata bőrvörösítő, hajszálértágító hatású. Reuma elleni bedörzsölőszerekhez és hajvizekhez adják. Ellen irritánsként az ízületi és izomfájdalmak enyhítésére is használják.


hu.wikibooks.org

Kövess minket, hogy te is részese lehess e kalandos útnak. Sőt, ne csak kövess, hanem légy szerkesztő társunk is!

Igényelj magadnak egy magazint, amely hosszú időre kellemes időtöltést fog neked biztosítani.

Hogyan tudsz ilyen receptmagazint igényelni? Nagyon egyszerű!

Kattints a következő linkre! https://izvilaga.hu/iroda/domainregisztracio

Igényeld meg településed/városod nevével receptmagazinod, vagy aká saját névvel.

Hogyan?

Egyszerűen csak írd be a keretezett helyre a településed nevét ékezetek nélkül a megnyitott oldalon, majd töltsd ki értelemszerűen.

Bemutathatod saját és településed főzési szokásait vagy egy-egy bizonyos diéta ételeit, valamint kedvenc süteményeidet. 

Fontos: Az ételeidről mindig saját magad által készített képet, képeket tegyél fel ide a magazinba!

Főzzünk finomakat! Érezd jól magad nálunk, akár látogató vagy oldalunkon, akár szerkesztőtársunk!

Magazinunk még egy fontos, hasznos dolgot biztosít Neked!
Ez pedig egy különleges "ApróHirdető", amelyben hirdetéseidet ingyen feladhatod az ott megjelölt témakörökben/kategóriákban, valamint ha úgy szeretnéd, még hirdetéseidet kieméltté is teheted az ott megismertetett módon.
Irina

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

ÍzVilága receptek

Süssünk-főzzünk együtt!
Információk, Fontos információk
Mutassuk be országunk városainak, egyes tájegységeinek ízeit, főzési szokásait, hagyományait, hogy megismerhess ...
Almás sült csibemáj
Főételek, Sültek
Kedves Látogató! Köszöntelek Magazinunkban! Sok ilyen, ehhez hasonló, egyszerű, közkedvelt alapanyagokból, gyor ...
A főzés és főzési eljárások III.rész
Információk, Főzési eljárások
Alapkészítés.tésztafőzés, beforralás, gőzben főzés,kigőzölés,párolás, mártásban párolás, vízfürdő
A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?
Információk, Fontos információk
Gulyás, mint étel /részletek:gulyás története/
Konyharuhák és törlők tisztítása
Információk, Javaslatok/Praktikák
Kiömlik az üdítő, kávé vagy egyéb más étel. Ne hagyjuk beszáradni a foltokat a konyharuhánkba!
A szegedi halászlé
Információk, Egyéb információk
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.
Elmélkedés a tészta készítésről
Információk, Egyéb információk
Elmélkedés és a hagyományos tészta készítésének ritmusáról... Tésztát szeretnék enni. A gondolatt ...
Házi leveskocka készítése
Információk, Fontos információk
Ha fontos az egészséges táplálkozás, márpedig fontosnak kell lenni mindenkinek, akkor tedd ezt! Készíts el a saj ...
A főzés és főzési eljárások I. rész
Információk, Főzési eljárások
Főzés a kezdetektől...és majd látjuk meddig? Edényméretek lista...

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptek

A szegedi halászlé
Információk, Egyéb információk
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.
Konyhaműveletek 3/3 rész : Tészták
Információk, Egyéb információk
Magyarországon tésztának nevezik a levesbetéteket és bizonyos ételek egyik alapanyagát is
Konyharuhák és törlők tisztítása
Információk, Javaslatok/Praktikák
Kiömlik az üdítő, kávé vagy egyéb más étel. Ne hagyjuk beszáradni a foltokat a konyharuhánkba!
Konyhaműveletek IV. rész: Sűrítés
Információk, Egyéb információk
Sűrítés olyan konyhatechnológiai művelet, amellyel az ételre jellemző állományt alakítjuk ki.
A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?
Információk, Fontos információk
Gulyás, mint étel /részletek:gulyás története/
Konyhaműveletek 3/1 rész : Húsok
Információk, Javaslatok/Praktikák
A konyhai műveletek alatt azon tevékenységeket értjük, melyek révén az ételt fogyasztásra alkalmas állapotba hozzák
Szeged jellegzetes ételei fűszerei
Információk, Egyéb információk
Útnak indítjuk új receptsorozatunkat, amelyben olyan szegedi és szeged környéki ételeket mutatunk be
Tarka (Jing-Jang) linzer
Édességek, Aprósütemények
Kedvenc aprósüteményem a linzer. Nagyon jól variálható süti, elrontani sem lehet, mert egyszerű az elkészíté ...
Házi leveskocka készítése
Információk, Fontos információk
Ha fontos az egészséges táplálkozás, márpedig fontosnak kell lenni mindenkinek, akkor tedd ezt! Készíts el a saj ...

További receptek »