Konyharuhák és törlők tisztítása

Konyharuhák és törlők tisztítása


Konyharuhák  és törlők tisztítása

Sütünk főzünk a konyhában, sorra álmodjuk, teremtjük meg a finomabbnál finomabb fogásokat. Nagy figyelemmel, tudással és gondossággal járunk el szinte minden konyhai műveletben, azonban konyhai balesetek igen sűrűn előfordulnak. Én most olyan balesetekre gondolok, mint a kifröccsent, kicsapódott, kilöttyent leves, pörkölt, kiömlik az üdítő, kávé vagy egyéb más étel.

Gyorsan kell cselekednünk, ilyenkor hívjuk segítségül a konyharuhát és a papírtörlőt. A papírtörlő általában orvosolja is a problémát, majd a szemétkosárba dobjuk és minden rendben.

Azonban nagyon sok esetben használunk konyharuhát/konyharuhákat, amelyeken bizony néha komoly foltok és elszíneződések láthatóak. Ezeket nehéz eltávolítani. Nehezíti még a problémát, ha ezek a foltok be is száradnak.

A következőkben néhány praktikát és javaslatot mutatunk be, hogyan varázsolhatjuk újjá a besárgult, foltos konyharuhákat.

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy NE hagyjuk beszáradni a foltokat a konyharuhánkba, hanem a lehetőségeinkhez mérten minél előbb kezdjük meg a probléma orvoslását, ha ez csak annyiban is merül ki, hogy beáztatjuk a ruhát, ruhákat. 


Minden foltra létezik ellenszer és ezek az ellenszerek általában megtalálhatók a háztartásunkban.


1.) Én elsőként az épp használatban lévő mosogatószert vetem be, ugyanis ha képes eltávolítani a szennyeződést a tányérokról, akkor az esetek többségében a konyharuhánkat is tisztává varázsolja. Ha ez nem hozta meg az eredményt én kézimosással és háziszappanos bedörzsöléssel folytatom, majd kicsit félreteszem, hogy kifejtse a hatását. Utána kézzel vagy géppel újra átmosom, vagy csak öblítem.

Ha nyár, vagy jó idő van a kerti (vagy teraszi) szárítókötélre csipeszelem őket. Miért jó ez? Ennek két oka is van. Egyik,hogy a szabadban szárított ruha illata nagyon kellemes, a másik ok, ha nem jött ki a folt teljesen a konyharuhánkból, nap ereje kiszívja a beszáradt foltokat. Ezt a trükköt már nagymamáink is ismerték és alkalmazták.

2.) Ecet és mosópor keveréke

A konyharuha a baktériumok melegágya. Fontos, hogy a mosása mindig magas hőfokon történjen. A mosópor mellé ajánlott ecetet is adni, mert remek fertőtlenítőszer és elveszi a rossz szagokat. Hogy az ecet erős aromája ne érződjön mosás után, öblítőt vagy esszenciális olajat is érdemes használni. Az ecet egyébként gyümölcsfoltok ellen is hatásos.

3.) Szódabikarbónás vízben való áztatás, majd mosás

A szódabikarbóna univerzális csodaszer, mely rengeteg mindenre jó. Főzésnél, sütésnél, takarításnál és mosásnál is érdemes használni A zsíros konyharuhát meleg, szódabikarbónás vízbe kell áztatni 30-60 percre, majd utána jöhet a mosás a szokásos módon.

4.) Trisó, a fehér ruhákhoz

A trisó régi bevált fegyver, ha zsíros foltok eltávolításáról van szó. A filléres csodaszer egyszerűen alkalmazható: mosáskor is hozzáadhatod, vagy keverd meleg vízbe, majd ebbe áztasd bele a konyharuhákat 30-60 percre mosás előtt. A trisó ereje lenyűgöző, még a legmakacsabb foltokkal is megbirkózik, a fehér textil újra a régi fényében fog ragyogni.

5.) Só és citrom keveréke

A házi szereket érdemes keverni, így a szódabikarbónát az ecettel vagy a konyhasót a citrommal párosítsd. Friss zsírfolt esetében mehet az anyagra a só, amit 15-20 percig hagyj a folton. A só magába szívja a zsír egy részét, de nem tünteti el teljesen. Ezután áztasd citromos meleg vízbe, vagy citromot is dörzsölhetsz a foltra, utána bízd a mosógépre a többit.


Fotók forrása: pixabay.com

 

 

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptek

A főzés és főzési eljárások III.rész
Információk, Főzési eljárások
Alapkészítés.tésztafőzés, beforralás, gőzben főzés,kigőzölés,párolás, mártásban párolás, vízfürdő
Süssünk-főzzünk együtt!
Információk, Fontos információk
Mutassuk be országunk városainak, egyes tájegységeinek ízeit, főzési szokásait, hagyományait, hogy megismerhess ...
Konyhaműveletek 3/3 rész : Tészták
Információk, Egyéb információk
Magyarországon tésztának nevezik a levesbetéteket és bizonyos ételek egyik alapanyagát is
Konyharuhák és törlők tisztítása
Információk, Javaslatok/Praktikák
Kiömlik az üdítő, kávé vagy egyéb más étel. Ne hagyjuk beszáradni a foltokat a konyharuhánkba!
A főzés és főzési eljárások II. rész
Információk, Főzési eljárások
Előfőzés vagy blansírozás
A szegedi halászlé
Információk, Egyéb információk
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.
Konyhaműveletek 3/1 rész : Húsok
Információk, Javaslatok/Praktikák
A konyhai műveletek alatt azon tevékenységeket értjük, melyek révén az ételt fogyasztásra alkalmas állapotba hozzák
Elmélkedés a tészta készítésről
Információk, Egyéb információk
Elmélkedés és a hagyományos tészta készítésének ritmusáról... Tésztát szeretnék enni. A gondolatt ...
Szeged jellegzetes ételei fűszerei
Információk, Egyéb információk
Útnak indítjuk új receptsorozatunkat, amelyben olyan szegedi és szeged környéki ételeket mutatunk be

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptek

Konyharuhák és törlők tisztítása
Információk, Javaslatok/Praktikák
Kiömlik az üdítő, kávé vagy egyéb más étel. Ne hagyjuk beszáradni a foltokat a konyharuhánkba!
A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?
Információk, Fontos információk
Gulyás, mint étel /részletek:gulyás története/
A főzés és főzési eljárások I. rész
Információk, Főzési eljárások
Főzés a kezdetektől...és majd látjuk meddig? Edényméretek lista...
Szeged jellegzetes ételei fűszerei
Információk, Egyéb információk
Útnak indítjuk új receptsorozatunkat, amelyben olyan szegedi és szeged környéki ételeket mutatunk be
Konyhaműveletek 3/2 rész : Zölds. gyüm.
Információk, Egyéb információk
Zöldségek és gyümölcsök: A zöldségeket tisztítani és darabolni kell, mielőtt az ételeket elkészítenénk.
Konyhaműveletek 3/3 rész : Tészták
Információk, Egyéb információk
Magyarországon tésztának nevezik a levesbetéteket és bizonyos ételek egyik alapanyagát is
Ismerd meg ételeinket, receptjeinket!
Információk, Fontos információk
Mindennapjaink egyik csodája a főzés és a sütés művészete. Készülhet az étel egy pici főzőfülkében, egy l ...
Házi leveskocka készítése
Információk, Fontos információk
Ha fontos az egészséges táplálkozás, márpedig fontosnak kell lenni mindenkinek, akkor tedd ezt! Készíts el a saj ...
Elmélkedés a tészta készítésről
Információk, Egyéb információk
Elmélkedés és a hagyományos tészta készítésének ritmusáról... Tésztát szeretnék enni. A gondolatt ...

További receptek »