Konyhaműveletek 3/2 rész : Zölds. gyüm.

Konyhaműveletek 3/2 rész : Zölds. gyüm.


Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségeket tisztítani és darabolni kell, mielőtt az ételeket elkészítenénk, illetve az asztalra kerülnének.

Tisztítás

A tisztítás során a növényi anyagokról eltávolítjuk a hibás, éretlen, romlott darabokat, a rátapadt földet, fölösleges növényi részeket (levél, szár, magok, magház, stb.).

Száraz tisztítás

A száraz tisztítás során a hibás, nem megfelelő minőségű példányokat eltávolítjuk. Ezután a szükségtelen részleteit a növénynek szintén eltávolítjuk. Ezek lehetnek:

  • hámozás
  • kaparás
  • faragás
  • kivágás
  • levelezés
  • csumázás
  • magozás
  • szemezés
  • feltörés
Nedves tisztítás

A növényről víz segítségével eltávolítjuk a szennyeződéseket. lényeges lépés, ugyanis egyes szennyeződések az ízt ronthatják el, vagy egyes esetekben a gyomrunkat. A nedves tisztítás után a növényt feldolgozásig hagyjuk víz alatt, ami a barnulást, ami egyben minőségcsökkenés is, megakadályozza. A nedves tisztítás alatt értendőek az alábbiak:

  • lemosás
  • áztatás
  • megmosás
  • kefélés
  • leöblítés

Darabolás

A darabolás célja, hogy a növényi részt, amit fogyasztásra tervezünk feldolgozni, ehhez alkalmas méretű darabokra osszuk fel. A darabolás fajtái:

  • egészben
  • félbe
  • negyedelve
  • cikkekre
  • hasábra
  • batonra
  • szeletekre
  • karikázva
  • szalmára
  • kockára
  • finomra
  • gyufametéltre
  • kivájva
  • 10-20 mm-es darabokra
  • reszelve
  • rózsáira szedve
  • leveleire szedve
  • tépve
  • gyalulva
  • golyóra
 

Forrás: hu.wikipedia.org

kép forrása: pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptek

Ételkészítés / Főzés / Sütés/ stb.
Információk, Egyéb információk
A főzés bő, ízesített folyadékban való hőkezelés. A hőkezelés hatására az étel megpuhul, így könnyen fog ...
Tarka (Jing-Jang) linzer
Édességek, Aprósütemények
Kedvenc aprósüteményem a linzer. Nagyon jól variálható süti, elrontani sem lehet, mert egyszerű az elkészíté ...
Elevenítsük fel elfeledett receptjeinket!
Információk, Fontos információk
Halételekre azt mondják, hogy a legegészségesebb ételek. Ph értékük az enyhén savas kategóriába van sorolva. ...
A főzés és főzési eljárások I. rész
Információk, Főzési eljárások
Főzés a kezdetektől...és majd látjuk meddig? Edényméretek lista...
Almás sült csibemáj
Főételek, Sültek
Kedves Látogató! Köszöntelek Magazinunkban! Sok ilyen, ehhez hasonló, egyszerű, közkedvelt alapanyagokból, gyor ...
A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?
Információk, Fontos információk
Gulyás, mint étel /részletek:gulyás története/
Húsvét napját ünnepeljük!
Információk, Egyéb információk
J-ól meglocsolnak, hogy ne hervadjunk el. Ü-nnepünk így telik, mi együtt örülünk. K-ikelet ragyogja be egész életünk!
Konyharuhák és törlők tisztítása
Információk, Javaslatok/Praktikák
Kiömlik az üdítő, kávé vagy egyéb más étel. Ne hagyjuk beszáradni a foltokat a konyharuhánkba!
Ismerd meg ételeinket, receptjeinket!
Információk, Fontos információk
Mindennapjaink egyik csodája a főzés és a sütés művészete. Készülhet az étel egy pici főzőfülkében, egy l ...

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptek

A főzés és főzési eljárások II. rész
Információk, Főzési eljárások
Előfőzés vagy blansírozás
Húsvét napját ünnepeljük!
Információk, Egyéb információk
J-ól meglocsolnak, hogy ne hervadjunk el. Ü-nnepünk így telik, mi együtt örülünk. K-ikelet ragyogja be egész életünk!
Házi leveskocka készítése
Információk, Fontos információk
Ha fontos az egészséges táplálkozás, márpedig fontosnak kell lenni mindenkinek, akkor tedd ezt! Készíts el a saj ...
A főzés és főzési eljárások III.rész
Információk, Főzési eljárások
Alapkészítés.tésztafőzés, beforralás, gőzben főzés,kigőzölés,párolás, mártásban párolás, vízfürdő
Konyhaműveletek 3/2 rész : Zölds. gyüm.
Információk, Egyéb információk
Zöldségek és gyümölcsök: A zöldségeket tisztítani és darabolni kell, mielőtt az ételeket elkészítenénk.
Konyhaműveletek 3/1 rész : Húsok
Információk, Javaslatok/Praktikák
A konyhai műveletek alatt azon tevékenységeket értjük, melyek révén az ételt fogyasztásra alkalmas állapotba hozzák
Tarka (Jing-Jang) linzer
Édességek, Aprósütemények
Kedvenc aprósüteményem a linzer. Nagyon jól variálható süti, elrontani sem lehet, mert egyszerű az elkészíté ...
Elmélkedés a tészta készítésről
Információk, Egyéb információk
Elmélkedés és a hagyományos tészta készítésének ritmusáról... Tésztát szeretnék enni. A gondolatt ...
Konyhaműveletek IV. rész: Sűrítés
Információk, Egyéb információk
Sűrítés olyan konyhatechnológiai művelet, amellyel az ételre jellemző állományt alakítjuk ki.

További receptek »