A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?

A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?


Gulyás, mint étel /részletek:gulyás története/

A gulyás (németül: Gulasch, angolul: goulash) közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással a legfontosabb parasztételek, amelyek a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szereztek. A „magyar gulyásleves" 2017 óta hungarikum.

A magyar konyhaművészet alapjait képező három ételfajta (bizonyos szempontból idesorolható a halászlé is) története elválaszthatatlan egymástól, sőt a forrásokból nagyon sokszor az sem derül ki egyértelműen, hogy mely ételről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem volt egységes, mint ahogy napjainkban sem az. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban ismernek Gulaschgoulash néven, bár elkészítési módjuk különbözik a „mi” gulyásunkétól. A gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a gulyásleves, amelynek történelmi szerepe, elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok által készített eredeti gulyás ételé volt.

Gulyásleves bográcsban tálalva

A gulyás története

Több forrás is megegyezik abban, hogy az étel születését, elterjedését az alföldi pásztorélethez kapcsolja, amelynek kerete a külterjes állattenyésztés volt (a Nagykunság, a Hortobágy és peremvidékei[3]). A pásztorok a településektől távol élve maguknak főztek, és ehhez szinte egyetlen főzőedényük volt, a fémbogrács. Kenyeret, szalonnát, fűszereket hoztak magukkal, a hús adott volt. Az 1790-es évekig valószínűleg a marhahús volt jellemző, hiszen a legelőkön főleg magyar szürkemarhát tartottak. Ekkor jelentek meg nagy számban a juhok, s a juhászok természetesen azoknak a húsát fogyasztották. Az első időkben köret (krumpli) nélkül fogyasztották, csak kenyérrel, a húsokat bicskahegyre tűzve, esetleg kanállal.

Gulyásbogrács – klasszikus bográcsforma, kb. 5-30 literes méretű edény

Gundel Károly így igazít el a gulyás – pörkölt – paprikás – tokány ételek útvesztőjében:

"A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével. A pörkölt ugyancsak paprikával készült, itt azonban az apróra vágott hagyma nagyobb szerepet játszik, leve sűrű, mártásszerű, maga az étel raguhoz hasonlítható. A paprikás lényegében abban különbözik a pörkölttől, hogy csak fehér húsú állatokból, tejföllel, vagy tejföllel elkevert tejszínnel készül, némileg kevesebb hagymával és paprikával. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a pörköltnek finomabb, szalonképesebb változata. A tokány az előző kettőhöz hasonló, de ennél a húst nem kockára, hanem többnyire kisujjnyi csíkokra vágjuk. Néhány tokánynál a paprika csak aláfestő szerepet játszik, esetleg el is marad, viszont előtérbe kerülnek egyéb fűszerek és segédanyagok, például a bors, a majoránna, illetve a paradicsom, füstölt szalonna, kolbász, gomba, zöldborsó stb."

Mint a lenti táblázat is mutatja, a gulyáslevest sokan és sokféleképpen készítik.


TE HOGYAN KÉSZÍTED A GULYÁSLEVEST?  Oszd meg Velünk!



Hogyan tudod ezt megtenni? Nagyon egyszerű!

Igényelj Te is egy ingyenes  ÍzVilága magazint!

Hogyan tudsz igényelni egy ingyenes  varosodneve.izvilaga.hu magazint? (Vagy akár egyéni névvel is?)

Leírom lépésről, lépésre:

Kattints a következő linkre! https://izvilaga.hu/iroda/domainregisztracio

IzVilága magazinhoz ingyen tudsz csatlakozni! Igényeld meg településed/városod nevével receptmagazinod!

1. lépés: Kattints a fenti domainregisztraciós linkre!

2. lépés: Töltsd ki a kért adatokat: név, jelszó, email cím. Domain névhez válaszd saját településed nevét, vagy akármi neked tetsző nevet. (Írd be kisbetűvel és ékezetek nélkül.)

3. lépés: Pipáld ki a két négyzetet!

4. lépés: Nyomj rá az Igénylés gombra!

5. lépés: Kapsz majd egy levelet, ahol meg kell erősítened az Igénylést. Nézd meg a Spam, Promóciók mappákat is, mert sokszor oda érkeznek a levelek, főként gmail-es postafiók esetén.

6. lépés: Várd meg, míg aktiválják a magazinodat. Ez legkésőbb 24 órán belül megtörténik.

7. lépés: Amint aktiválták a magazinodat, be tudsz jelentkezni, és máris töltheted fel receptjeidet.

Bemutathatod saját és településed főzési szokásait vagy egy-egy bizonyos diéta ételeit, valamint kedvenc süteményeidet.

Egy dolog amire figyelj!


Az ételeidről mindig jogtiszta, saját magad által készített képet, képeket tegyél fel ide a magazinba!

Főzzünk finomakat! Érezd jól magad nálunk, akár látogató vagy oldalunkon, akár szerkesztőtársunk!

Várlak csoportunkba! Irina

Forrás: hu.wikibooks.org

És saját szöveg:Irina

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptek

Házi leveskocka készítése
Információk, Fontos információk
Ha fontos az egészséges táplálkozás, márpedig fontosnak kell lenni mindenkinek, akkor tedd ezt! Készíts el a saj ...
A főzés és főzési eljárások II. rész
Információk, Főzési eljárások
Előfőzés vagy blansírozás
Konyharuhák és törlők tisztítása
Információk, Javaslatok/Praktikák
Kiömlik az üdítő, kávé vagy egyéb más étel. Ne hagyjuk beszáradni a foltokat a konyharuhánkba!
A főzés és főzési eljárások I. rész
Információk, Főzési eljárások
Főzés a kezdetektől...és majd látjuk meddig? Edényméretek lista...
Konyhaműveletek 3/2 rész : Zölds. gyüm.
Információk, Egyéb információk
Zöldségek és gyümölcsök: A zöldségeket tisztítani és darabolni kell, mielőtt az ételeket elkészítenénk.
Húsvét napját ünnepeljük!
Információk, Egyéb információk
J-ól meglocsolnak, hogy ne hervadjunk el. Ü-nnepünk így telik, mi együtt örülünk. K-ikelet ragyogja be egész életünk!
A főzés és főzési eljárások III.rész
Információk, Főzési eljárások
Alapkészítés.tésztafőzés, beforralás, gőzben főzés,kigőzölés,párolás, mártásban párolás, vízfürdő
Ismerd meg ételeinket, receptjeinket!
Információk, Fontos információk
Mindennapjaink egyik csodája a főzés és a sütés művészete. Készülhet az étel egy pici főzőfülkében, egy l ...
Konyhaműveletek IV. rész: Sűrítés
Információk, Egyéb információk
Sűrítés olyan konyhatechnológiai művelet, amellyel az ételre jellemző állományt alakítjuk ki.

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptek

A GULYÁSLEVES! Te hogy készíted?
Információk, Fontos információk
Gulyás, mint étel /részletek:gulyás története/
Konyhaműveletek 3/1 rész : Húsok
Információk, Javaslatok/Praktikák
A konyhai műveletek alatt azon tevékenységeket értjük, melyek révén az ételt fogyasztásra alkalmas állapotba hozzák
Elevenítsük fel elfeledett receptjeinket!
Információk, Fontos információk
Halételekre azt mondják, hogy a legegészségesebb ételek. Ph értékük az enyhén savas kategóriába van sorolva. ...
Konyharuhák és törlők tisztítása
Információk, Javaslatok/Praktikák
Kiömlik az üdítő, kávé vagy egyéb más étel. Ne hagyjuk beszáradni a foltokat a konyharuhánkba!
Almás sült csibemáj
Főételek, Sültek
Kedves Látogató! Köszöntelek Magazinunkban! Sok ilyen, ehhez hasonló, egyszerű, közkedvelt alapanyagokból, gyor ...
A szegedi halászlé
Információk, Egyéb információk
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.
A főzés és főzési eljárások II. rész
Információk, Főzési eljárások
Előfőzés vagy blansírozás
Házi leveskocka készítése
Információk, Fontos információk
Ha fontos az egészséges táplálkozás, márpedig fontosnak kell lenni mindenkinek, akkor tedd ezt! Készíts el a saj ...
A főzés és főzési eljárások III.rész
Információk, Főzési eljárások
Alapkészítés.tésztafőzés, beforralás, gőzben főzés,kigőzölés,párolás, mártásban párolás, vízfürdő

További receptek »